Welkom bij SwissLine Royal Kitchenware

Keramische messen

 

keramisch mes

    

Een keramisch mes ofwel keramiekmes is een mes waarvan het lemmet (Het snijblad van een mes) van keramiek is vervaardigd. De meestgebruikte keramieksoort is zirkonium(IV)oxide (ZrO2). De meest gehanteerde benaming voor dit materiaal is Zirconia. De snijbladen zijn wit gekleurd en als je ze tegen het licht in houd lijkt lijkt het op een soort donker melkglas. Keramische messen blijven langer sherp als gewone rvs messen waardoor slijpen onnodig is,  daarnaast zijn deze beter bestand zijn tegen voedselzuren dan andere messen. En roesten ze niet!..

 

 

.

   

De messen worden gemaakt van van een onder zeer hoge druk samengeperst zirconiapoeder in een lemmetvormige mal, de nog botte snijbladen zijn dan nog zeer poreus en moeten in de oven worden verhit. Dit gebeurd voor een periode van 5 tot 12 uur in speciale mallen onder een teperatuur van 1400 Graden celsuis. De benaming voor dit proces noemen we sinteren.  Daarna zal het mes lemet geslepen moeten worden.

Zirconia is heel hard, het heeft een waarde van 8,5 op de hardheidsschaal van Mohs. Ter vergelijking: gehard staal heeft een waarde van 6 tot 6,5 en diamant een waarde van 10. Keramische messen kunnen dus alleen maar geslepen worden met een materiaal wat harder is dan de zojuist uit de oven gehaalde snijbladen, De keramische messen worden dan geslepen met een industriële diamantslijper.